Gogoși cu lingura – rețeta bunicii

De fapt impropriu spus rețeta bunicii, căci în fapt era rețeta lu’ tanti Irina, vecina bunicii, bunica finelor, deci oarecum bunica 🙂 dar cu siguranță este rețeta gogoșilor adorate în copilărie. Gogoșile cu lingura, făcute cu lapte bătut și gata cât ai zice GO-GO-ȘI, făceau deliciul zilelor călduroase de vară, în copilăria petrecută la bunici. Se prepară simplu, rapid și sunt extrem de gustoase.

gogosi-cu-lingura-para

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:
300 gr lapte bătut (sau iaurt)
1 vârf de sare
3 linguri de zahăr (opțional, merge și fără)
o linguriță esență de rom/de vanilie după gust (de preferat de la Dr. Oetker, sunt mai aromate)
coajă rasă de la o jumătate lămâie
1 ou
150 gr făină (*în funcție de grăsimea laptelui este pposibil să aveți nevoie de 200 gr făină)
1 linguriță rasă bicarbonat
ulei pentru prăjit (app. 500 ml)

Mod de preparare: Se mixează bine laptele bătut cu praful de sare, zahărul (opțional), esența, coaja de lămâie și oul. Se adaugă treptat făina amestecată cu bicarbonatul și se încorporează până ce devine un aluat omogen. Atenție însă, nu trebuie să devină un aluat vârtos, ci unul moale.

Se pune uleiul la încins, iar după ce s-a încins bine de tot, se ține lingura cufundată app. 1 min., astfel încât să nu se lipească aluatul. Atenție la prăjit, când puneți gogoșile se reduce focul, astfel încât să se facă și la interior. Nu se întorc, întrucât forma luată le fac să se rotească singure în ulei.

Gogoşile gata făcute pot fi servite simple, alături de o cană de lapte, pudrate cu zahăr, glazurate sau umplute cu ciocolată 🙂 Poftă bună!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.